Orzechy włoskie!
Orzechy włoskie, najzdrowsze z orzechów ! I chyba trochę niedocenione.
Lista wartości odżywczych jest trochę za długa, więc wymienimy tylko kilka kluczowych argumentów na korzyść tej smacznej przekąski.
- solidna porcja energii z pełnowartościowego białka i najszlachetniejszego tłuszczu (omega-3),
- dwukrotnie więcej antyoksydantów niż w innych orzechach,
- obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie,
- zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów,
- koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL,
- L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, więc w rezultacie obniża się ciśnienie krwi i spada ryzyko zawału serca.
Można by tak jeszcze długo, ale lepiej po prostu wpadnijcie po orzechy włoskie na Rynek Zielony.