Najlepszy czas na chłodnik.

Cze 5, 2019

Chłodnik litewski.

Składniki:
– 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
– 500 ml rosołu lub bulionu
– 400 g kefiru lub zsiadłego mleka
– 400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 małe ogórki gruntowe
– 1/2 ząbka czosnku
– 1 łyżeczka octu

Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie posiekać w drobną kosteczkę.
Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich.
Zagotować rosół, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić (np. w garnku z zimną wodą).
Do wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka. Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Podawać z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym obranym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystać do dekoracji chłodnika i ziemniaków.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/chlodnik-litewski

 

 

Share This