Sezon na szparagi.

Maj 13, 2019

Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca.

Świeże szparagi gotuje się na parze przez ok. 4 minuty lub w małej ilości osolonej wody przez ok. 3 minuty. Szparagi należy wcześniej umyć i odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Młode i cienkie zielone szparagi nie wymagają obierania.
Grube okazy należy obrać obieraczką do warzyw, ale tylko do połowy długości.
Białe szparagi po odłamaniu końców najlepiej obrać jeszcze wyżej, prawie do samych główek.

Szparagi łatwo przegotować, bo po odcedzeniu jeszcze chwilę cały czas „dochodzą”, nabierając miękkości.
Odpowiednio krótkie gotowanie szparagów sprawi, że nie będą one łykowate ani włókniste.
Będą za to chrupiące, jędrne (al dente) i cały czas zielone.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/przepisy.html

 

Share This