Co powiecie na królową polskich wypieków, czyli szarlotkę?

Lut 13, 2019

Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1 cukier waniliowy
– 250 g zimnego masła roślinnego
– 4 jajka
– 2 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
– ok. 12 łyżeczek cukru
– 1 cukier waniliowy
– 5/10 gad rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły.
Dodać rodzynki i cynamon. Ostudzić. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło.
Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy 20 × 30 cm.
Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając,
aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek.
Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się
zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka/przepis.html

 

Share This