Czekoladowy mus z komosy ryżowej.

Lut 26, 2018

Czekoladowy mus z komosy ryżowej – wegański, bez glutenu i cukru.

Jak nie z kaszy jaglanej to z komosy ryżowej. Wszelkie musy na bazie tych produktów są moimi ulubionymi, a dokładniej pisząc to ten z quinoa dopiero został moim ulubieńcem, bo robiłam go po raz pierwszy. Jest mega smaczny! Mocno czekoladowy, kremowy i idealnie słodki za sprawą daktyli.
Składniki (1 porcja): 60 g komosy ryżowej, 350 ml napoju roślinnego, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g daktyli, 30 g orzechów ziemnych.
Przygotowanie:

  1. Komosę wypłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, dodaj daktyle, kakao, cynamon i zalej 200 ml napoju. Gotuj ok. 20 minut, aż quinoa wsiąknie płyn i masa będzie gęsta.
  2. Następnie całość przełóż do blendera, dodaj pozostała ilość mleka oraz orzechy.
  3. Miksuj do momentu uzyskania jak najgładszej konsystencji.

Smacznego!

Źródło:https://zdrowyjezyk.blogspot.com/2018/02/czekoladowy-mus-z-komosy-ryzowej.html

Share This