Prosty przepis na pierniki.

Gru 22, 2017

Pierniczki najlepiej przygotować wcześniej – kilka dni przed świętami i zamknąć w szczelnym, metalowym naczyniu, gdyż zaraz po upieczeniu mogą zrobić się twarde. Z czasem zrobią się miękkie i bardziej kruche, w sam raz, by trafić na świąteczny stół. W szczelnym pojemniku można je przechowywać nawet do kilku miesięcy. Jeśli chcemy, by pierniczki szybko zmiękły, do puszki można wsadzić jeszcze skórkę od chleba lub skórkę z jabłka.

Pierniczki Agnieszki Kręglickiej: 200 g masła, 200 g cukru, 2 jaja, 1/2 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka esencji waniliowej, utarta skórka z cytryny, 500-700 g mąki, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka mielonego imbiru.

Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić i dekorować lukrem.

Inspiracje
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,110375,8800040,Jak_zrobic_swiateczne_pierniczki_.html

Share This