Prosty przepis na łososia ze szpinakiem.

Paź 29, 2017

Mięso łososia jest przede wszystkim cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz D, a także minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, fosfor i miedź. Jedna porcja łososia jest w stanie zaspokoić sto procent dziennego zapotrzebowania organizmu na potas i jod. Warto dodać do swojego jadłospisu tą rybę. Poniżej podajmy prosty przepis na pyszny obiad czy kolację:

Składniki:
– 2 filety z łososia
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
– 3 garście świeżego szpinaku

Przygotowanie: Rybę nasmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Umyty i osuszony szpinak włożyć na patelnię, wlać 3 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażać. Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia. Szpinak wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę, posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!

Zapraszamy do naszej Hali Targowej na poziom -1 gdzie znajdziecie świeże ryby w tym łososie.

Share This