Bezglutenowy chleb

Wrz 20, 2017

Bezglutenowy chleb z ziaren to kolejna propozycja na zdrowe śniadanie. Jest „napakowany” ziarnami i nie zawiera żadnych konserwantów, barwników i spulchniaczy. Dodatkowym jego atutem jest jego sposób wykonania – prosty i szybki. Wymiata przy wszechobecnym, bezwartościowym pieczywie z oczyszczonej mąki, z dodatkiem karmelu i co gorsza polepszaczami smaku. Jest świetnym źródłem błonnika.

SKŁADNIKI: ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, ½ szklanki siemienia lnianego niezielonego, ½ szklanki nasion chia, 1 szklanka płatków owsianych, 1 ½ szklanki siemienia lnianego zmielonego, ½ szklanki pestek dyni, 1 szklanka pestek słonecznika, garść suszonej żurawiny, garść suszonych jagód goji, 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej, 1 ½ łyżki masła orzechowego, 5 łyżek oleju kokosowego, 1 ½ szklani wody.

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszany i przekładamy do foremniki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (ja użyłam keksówki). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Wystudzić przed zjedzeniem. Smacznego.

Przepis ze strony: http://biegnijpozdrowie.pl/bezglutenowy-chleb-z-ziaren

Share This